Home DRUŠTVO Koliko se u Srbiji čeka na operaciju?

Koliko se u Srbiji čeka na operaciju?

SHARE

Jedan od najvećih problema u zdravstvu poslednjih decenija su preduge liste čekanja na određene preglede, intervencije i na transplantacije organa. Ipak, u odnosu na prethodnu godinu, u mnogim ustanovama skraćene su liste čekanja.

Istraživali smo koliko se zaista čeka na pojedine kardiološke intervencije, za koje su liste čekanja prethodnih godina bile najduže.

Ukoliko se osvrnemo na prethodne godine, liste čekanja za sve vrste hirurških i kardioloških procedura u 2015. i 2016. manje su za 15 odsto što je urađeno boljom organizacijom i rekonstrukcijom već postojećih ustanova.

“Što se tiče kardiohirurskih procedura, smanjenju lista čekanja značajno je pomogao KC Niš gde je preusmeren jedan broj bolesnika s naše liste čekanja. Kardiohirurški centar u Nišu je gotovo u potpunosti osposobljen”, kaže Predrag Milojević, direktor Instituta “Dedinje”.

Formirane liste čekanja ne znače da ako neko čeka jednostavniju intervenciju da će biti poslednji na listi, već su pacijenti razvrstani u četiri kategorije i svi pacijenti kojima je neophodna hitna hirurška intervencija ili intervencija u terminu od 90 dana unapred dobijaju svoje termine, a samo pacijenti koji se nalaze u najstabilnijoj formi bolesti i kod kojih pomaže terapija nalaze se na listi čekanja.

loading...

U Kliničkom centru u Nišu, za dve godine znatno su smanjene liste čekanja.

“Zahvaljujući novim aparatima koje smo dobili od Ministarstva zdravlja, kao što su MR i aparati sa zračenje, ali i boljom organizacijom posla lista čekanja na Radiologiji lista čekanja je smanjena za tri meseca”, objašnjava Zoran Radovanović, direktor KC Niš.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) najviše su smanjene liste čekanja za kateterizaciju srca i stavljanje stenta. Prioritet su hitna stanja, akutni infarkti miokarda, kada ne postoje liste čekanja.

“Oni na operaciju ne idu prema listi čekanja – oni idu kao hitni bolesnici i onog trenutka kada se postavi dijagnoza, ekipa Hitne pomoći ih sanitetom, zaobilazeći sve dalje preglede i prijemne ambulante, dovodi pravo u salu za kateterizaciju gde im se stavlja stent”, opisuje proceduru Vladan Vukčević, interventni kardiolog KCS.

“Postoje liste bolesnika: ona u koju se upisuju pacijenti prvog reda hitnosti i ona za ljude koji su u potpuno stabilnom stanju, kao drugi red hitnosti. Što se tiče prvog reda hitnosti, trenutno se čeka najviše do tri meseca. Mi se trudimo da dostignemo svetske standarde, a prema evropskom to bude u roku od mesec dana”.

Ministarstvo zdravlja iniciralo je i uključivanje privatnika za rešavanje problema lista čekanja za operaciju katarakte, a uskoro će da prorade i novi aparati za zračenje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a očekuje se i nabavka novih aparata.

 (B92.NET)
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here