Home DRUŠTVO GONIČ ROBOVA, ILI RUKOVODILAC OSOBAMA SA INVALIDITETOM

GONIČ ROBOVA, ILI RUKOVODILAC OSOBAMA SA INVALIDITETOM

SHARE
This is an evaluation image and is Copyright Chud Tsankov. Do not publish without acquiring a license. Image number: 0521-1010-3117-0314. http://www.acclaimimages.com/_gallery/_pages/0521-1010-3117-0314.html

Iako rad u privatnim kompanijama neretko poceća na robovlasnički odnos, čast izuzecima, gospodine Bursiću, vaši zaposleni, iako su lica sa invaliditetom (kojima se prezentuje da treba da budu presrećni što uopšte imaju posao), nemate pravo da zapošljavate goniča robova.

Kako je moguće da vaš rukovodilac koji je naneo povrede licu sa invaliditetom, o čemu postoji službena zabeleška policije i dalje radi. Bez obzira na njegove rezultate takva osoba je morala biti u najmanju ruku suspendovana do završetka istrage, osim na ravno ukoliko joj vi niste dali korbač u kuke i blagonaglono gledate na njegove metode rada.

U nastavku teksta možete pročitati detalje ovog bizarnog teksta.

Rukovodilac odeljenja u preduzeću DES Zoran Đukić nasrnuo je na radnicu Aleksandru Barašin nanevši joj povrede leve nadlaktice usled povlačenja i uvrtanja ruke, piše Blic.

 

loading...

Aleksandri koja je višestruko ometena osoba u razvoju te povrede konstatovane su u Urgentnom centru u pratnji policije koja je po pozivu zaposlenih izašla na teren i podnela prekršajnu prijavu protiv Đukića zbog nasilničkog ponašanja.

Incident se dogodio 23. juna, a Aleksandrin otac Borislav kaže da joj ovih dana ističe bolovanje i da se plaši odmazde ako se vrati na posao. Dodaje da je ovo samo eskalacija Đukićeve psihičke torture i da je sve počelo prošle godine kada je on osnovao sindikat u koji Aleksandra nije želela da se učlani.

– Đukić je maltretirao skoro sve Aleksandrine kolege da se učlane u njegov sindikat. To je išlo do te mere da je Aleksandra jednog dana došla kući i rekla da neće više da ide na posao jer se plaši Đukića koji stalno viče na nju i da ona to više ne može da izdrži – priseća se Borislav.

Aleksandar Bursić

Foto: N. Mihajlović / RAS SrbijaAleksandar Bursić

Zabrinuti otac tada se obratio direktoru DES – a Aleksandru Bursiću i situacija se na kratko smirila.

– Postoji puno prijava u preduzeću protiv Đukića, a niko ništa protiv njega ne preduzima i svi ga se boje. Sada je to prešlo u fizičko nasilje. U ovom slučaju, Aleksandra je stajala sa kolegom i nije čula da je Đukić zove zato što je gluva. On ju je povukao za ruku i rekao da ide da radi, vičući i optužujući je da je neradnik – objašnjava nam Aleksandrin otac.

To je svojom izjavom potvrdio njen kolega sa kojim je pričala, ali je svoj iskaz odmah sutra promenio.

Aleksandrina mentorka Olivera Filipović izjavila je da sa njom nikada nije imala problema, da je vredna, da ju je slušala i da je uvek našla način da se sa njom sve dogovori.

radnici DES-a

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbijaradnici DES-a

– Toga dana Aleksandra je dotrčala do mene uplakana i ispričala mi šta se desilo. Istina, nisam to videla ali me ne bi čudilo zato što je Đukić izuzetno neprijatan. Ako neko ne izvršava svoje zadatke, za to postoje disciplinske mere, ali ne one koje Đukić sprovodi. On se često dere na radnike i cela zgrada se ori – priča nam Olivera uz napomenu da postoji puno pritužbi na Đukićev rad.

– Činjenica je da protiv Đukića postoji nekoliko pismenih i nekoliko usmenih prijava. Većina je do sada rešavana razgovorom. U Aleksandrinom slučaju, čekam da se ona vrati na posao i da svoju izjavu. Moram da vidim i zapisnik policije i tek nakon toga mogu da postupim u skladu sa ovlašćenjima koja mi zakonom pripadaju – priča nam direktor Bursić uz napomenu da je, ukoliko su Aleksandrini navodi istiniti, takav postupak nedopustiv.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Bursić kaže da se uvek mora uzeti u obzir i činjenica da je DES preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha i da se svakom slučaju mora posvetiti posebna pažnja.

Đukić: Kod mene je red, rad i disciplina

I sam Đukić nam je potvrdio da postoje prijave protiv njega rukovodstvu preduzeća ali, kako kaže, samo zato što je strog i traži da se radi.

– Aleksandra je sklona ekscesima. Emotivno reaguje i često ne radi, samo gleda svoj telefon. Ja sam joj gledao kroz prste i više nego drugima i to da sam je napao je čista laž. Kod mene jednostavno mora da vlada red, rad i disciplina. Da nije tako, ne bih postigao odlične rezultate u svom sektoru i to može svako da potvrdi – rekao je Đukić.

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here