Home DRUŠTVO Profesor radnog prava Reljanović: Predlog zakona o dualnom obrazovanju je deo trke...

Profesor radnog prava Reljanović: Predlog zakona o dualnom obrazovanju je deo trke do dna

SHARE

Dualno obrazovanje, ovako kako ga Srbija zamišlja, ima za cilj školovanje jeftine radne snage, kojoj će konkurencija biti zapravo učenici koji se u tom trenutku nalaze u procesu dualnog obrazovanja. Ovo je za Insajder rekao Mario Reljanović, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union.

“Ako je zakonski rešeno da se učenici u dualnom obrazovanju plaćaju 50 procenata od minimalne zarade u Republici, a rade tri dana nedeljno kod poslodavca, zašto bi taj poslodavac onda zapošljavao radnike sa tržišta rada, koje mora da plati najmanje duplo i koji imaju prava iz Zakona o radu”, objašnjava profesor Reljanović u razgovoru s Danicom Vučenić.

Prema njegovom mišljenju osećaj obespravljenosti koji postoji među radnicima i u čemu Srbija nije ekskluzivna potiče uglavnom od nezakonite prakse poslodavaca.  Međutim, predlog Zakona o dualnom obrazovanju praktično dopušta poslodavcu da se ponaša nezakonito.

“Nezakonito ponašanje je ozakonjeno”, kaže Mario Reljanović, upućujući na to, da da se Zakon o dualnom obrazovanju ne oslanja uopšte na Zakon o radu.

Na pitanje o globalnom trendu snižavanja prava radnika, profesor Reljanović ocenjuje da su zemlje regiona, poput naše, na marginama tržišta rada i kapitala, i da pokušavaju da privuku novac i investitore, igrajući na kartu jeftine radne snage.

loading...

“To se kolokvijano zove trka do dna i ne vodi boljitku, jer po pravilu, taj kapital odlazi čim nađe bolje mesto. Zato ta trka do dna nema kraja, jer dno ne postoji i to je najveća opasnost”, zaključuje profesor Mario Reljanović.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here